03 Januari 2008

Apa ada pada tudung?

Petikan dari Utusan

“YAA dik, mari beli tudung! Macam-macam ada, tudung bawal, tudung Wardina, tudung Mawi pun ada, dik...,” sapa si penjual tudung ketika aku dan adikku melawat ke kedainya di kawasan Jalan Tuanku Abdul Rahman, di ibu kota.

Tiba-tiba aku terpandang akan seorang kanak-kanak perempuan bersama ibunya membelek-belek tudung sekolah berwarna putih yang dijual. Si ibu kemudiannya memakaikan tudung tersebut kepada anaknya.

“Nah, tudung ini sepadan dengan kamu ya..” aku terdengar perbualan si ibu kepada anaknya.

“Mmm..Along kena ke pakai tudung nanti...rimas la, umi...,” balas anaknya.

“Along sayang, Along pakai tudung ni lagi nampak comel. Allah suruh kita tutup aurat, sayang. Bila kita pakai tudung, kita dapat tutup aurat rambut kita..Jadi bila kita pakai tudung, kita dapat pahala ya sayang...,” jelas si ibu dengan penuh kasih.

Memerhatikan gelagat ibu tersebut bersama anaknya membuatkan aku mengimbau kembali pengalaman pertama aku memakai tudung. Pada ketika itu aku bakal memasuki darjah enam persekolahan. Ibuku mula menyuruhku memakai tudung untuk ke sekolah serta pada waktu lain.

Tudung? Mengapa mesti memakai tudung? Bentak hatiku apabila disuruh memakai tudung oleh ibu ketika itu. Perasaan negatif menyelubungi diriku apabila mula-mula mencuba memakai tudung. Panas, rimas, tidak lagi dapat menggayakan rambutku seperti mana rakan-rakanku yang lain yang tidak memakai tudung. Apatah lagi bilangan pelajar yang memakai tudung ketika itu boleh dibilang dengan jari. “Izzah dah jadi ‘alim’,” kata mereka.

Namun kupakai juga tudung atas pujukan dan sokongan ibu dan ayahku. Mereka jelas bijak mendidikku bertudung dengan turut menjelaskan maksud serta hikmah berkenaan kewajipan menutup aurat. Ini membolehkan aku memahami akan maksud suruhan mereka agar aku bertudung.

Malah ibuku juga menunjukkan contoh ikutan buatku dalam pemakaian tudung. Sudah tentu kita sudah sedia maklum dalam usaha mendidik anak-anak, kita perlu terlebih dahulu mengamalkan apa yang kita mahu mereka amalkan agar ia lebih tersemat dalam hati mereka.

Apabila aku memasuki tingkatan satu, aku ditanya oleh seorang rakanku yang bukan beragama Islam.

“Izzah, kenapa awak memakai tudung?”

“Ohh….Mmm...”

Terkedu sebentar aku tatkala mendengar soalan yang menusuk kalbu itu. Soalan tersebut seolah-olah kilat yang menyambar benak fikiranku.

Aku berusaha menyusun buah fikiranku agar dapat ku lontarkan jawapan yang bernas serta logik. Aku perlu berhati-hati menjawab agar tidak timbul salah faham terhadap ajaran Islam berkenaan isu menutup aurat. Pada masa yang sama aku juga perlu memberikan jawapan yang logik bersesuaian dengan pemahaman mereka.

“Begini, pertamanya ia adalah perintah Tuhan. Dan perintah Tuhan itu juga membawa ke arah kebaikan untuk manusia sendiri. Cuba bayangkan, ada dua orang gadis, seorang memakai pakaian yang sopan dan menutup bahagian badan yang dipanggil aurat, dan seorang lagi memakai pakaian yang menjolok mata.

“Bila kedua-dua gadis ini melintas di depan sekumpulan lelaki, siapakah yang akan menarik perhatian mereka terlebih dahulu?,” tanyaku kembali kepada rakanku itu. Sengaja soalan tersebut aku lontarkan kepadanya agar dia dapat memikirkan sendiri jawapannya.

“Tentulah gadis kedua itu yang akan menjadi perhatian, malah kadangkala dia akan diganggu dan diusik-usik lagi,” ujarnya seolah-olah membayangkan kejadian itu sedang berlaku depan mata.

Aku tersenyum lalu berkata, “nah, awak sendiri pun kata begitu kan? Manusia memang dicipta secara semula jadinya mempunyai perasaan yang dipanggil nafsu. Nafsu ini jika tidak dikawal, mampu membawa kepada keburukan kerana tidak berlandaskan kepada agama. Perintah ini nampaknya seperti suatu bebanan, tetapi sebenarnya mengandungi kebaikan yang banyak untuk kesejahteraan manusia sendiri.

“Ia juga bertujuan memelihara kehormatan wanita itu sendiri. Tuhan yang mencipta kita, sudah tentu Dia mengetahui apa yang terbaik untuk kita”.

Rakanku nampaknya berpuas hati dengan penjelasan ringkas yang ku berikan padanya. Alhamdulillah pengalaman sedemikian turut membuka mata hatiku. Soalan tersebut seolah-olah menanyakan kembali kepada diriku sendiri apakah niatku yang sebenar untuk memakai tudung. Adakah ia sekadar satu kebiasaan yang perlu aku amalkan atau adakah terdapat hikmah di sebalik tuntutan tersebut?

Semasa bersekolah dahulu aku juga rajin dibawa oleh ibu ke majlis-majlis ilmu. Ketika itu semua kaum wanita yang hadir memakai tudung. Di situ juga timbul rasa malu terhadap diri sendiri andai ku hadir tanpa bertudung. Oleh itu setiap kali mengikuti ibuku ke majlis-majlis ilmu sedemikian akan ku pastikan tudung dipakai.

Kini aku bersyukur akhirnya bertudung menjadi amalanku. Aku tidak lagi berasa kekok, malu atau terbeban untuk memakai tudung. Walaupun ku akui kadangkala timbul rasa rimas dan berpeluh terutamanya ketika cuaca panas, perkara tersebut tidak lagi menjadi halangan bagiku untuk terus memakai tudung.

Ternyata peranan ibu bapaku amat penting dalam mendidikku untuk menutup aurat, termasuklah dalam pemakaian tudung. Memang pada awalnya terasa keberatan, kemalasan dan kesukaran untuk membiasakan diri memakai tudung.

Namun bak kata pepatah, alah bisa tegal biasa. Alhamdulillah kini aku berasakan bertudung sebagai satu kewajipan untukku dalam memenuhi tuntutan menutup aurat. Pengisyaratan Allah mewajibkan umat Islam agar menutup aurat membawa kepada asas pembinaan maruah dan kehormatan diri supaya menghasilkan insan yang bertaqwa dan berakhlak mulia.

Kini juga kedapatan pelbagai fesyen pemakaian tudung yang dipromosikan oleh pelbagai pihak. Ini membolehkan si pemakai mempelbagaikan penggayaan tudung agar bersesuaian dengan masa dan tempat.

Namun pada masa yang sama wanita Islam harus berusaha untuk mengikuti panduan menutup aurat yang dianjurkan Islam. Pada dasarnya Islam mengisyaratkan kaum wanita agar menutup auratnya dari kepala hingga ke kaki kecuali muka dan tapak tangan dalam persekitaran di mana hadirnya lelaki yang bukan mahram.

Di samping itu, mereka harus memahami bahawa pakaian yang dikenakan juga tidak menampakkan bentuk tubuh badan, dan tudung yang dikenakan juga haruslah labuh menutupi dada. Maka akan bertambah lengkaplah penampilan dan personaliti seseorang itu seiring dengan akhlak mulia dan adab sopan yang dimiliki.

“Akak! Termenung pulak dia ni. Cepatlah carikan tudung untuk hadiah hari jadi ibu...” tegur adikku tatkala melihatku keasyikan melihat gelagat kanak-kanak tersebut dan ibunya sejak tadi.

“Oh ye.. la.., jom pilih tudung untuk ibu, ” balasku setelah tersedar daripada lamunanku sendiri. Kami bingkas membelek-belek tudung-tudung yang dijual di kedai tersebut. Tudung oh tudung!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan